Buikspieren tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het normaal dat het weefsel van de middenlijn van de rechte buikspieren breder wordt. Door de hormonen wordt het zachter en dunner en kan mooi meerekken, waardoor de buik meer ruimte krijgt om te groeien. Zo kan je kindje een fijne positie kan vinden om te groeien en geboren te worden. Deze verbreding van de middenlijn van de rechte buikspieren noemen we een diastase. Tijdens de zwangerschap is de diastase iets waar we de training op aanpassen.
Na de bevalling blijft die middenlijn nog een tijdje wat breder en wat zachter. Dat hersteld bij iedere vrouw op haar eigen tempo. Globaal zien we dat de meeste vrouwen na de bevalling een half jaar later weer de normale breedte hebben van de middenlijn. Nou zegt dit niet altijd iets over de sterkte en functie van de buikspieren. Het is nodig om te weten waar je op let bij het starten met sporten. Zo kan je al vrij snel weer lekker trainen.
En na een keizersnede? Veel vrouwen herstellen prima na een keizersnede, maar de meeste vrouwen merken vroeger of later toch dat zij een grote buikoperatie hebben ondergaan. Het is belangrijk dat je weet waar je op kan letten en waar je rekening mee moet houden. Dat je de juiste behandelaar kan vinden bij klachten en/of extra zorg voor het litteken vraagt. De zorg voor het litteken kan beter in bijna alle gevallen en bij de nacontrole horen veel vrouwen 'ziet er goed uit ,u mag alles weer doen'. Maar hoe doe je dat en hoe bouw je dat op?
Ik help je graag. Je bent welkom in een van mijn lessen na de bevalling of voor een buikspier consult. Ook in de workshops geef ik uitgebreid informatie over herstel na een sectio.
Ik wil meer weten over de buikspieren tijdens en na de zwangerschap
Meer info over de buikspieren tijdens de zwangerschap en na de bevalling kun je lezen op de website van het Diastase Netwerk Nederland of neem contact met mij op.
Samen met een aantal enthousiaste collega’s zit ik in de expertgroep van het Diastase Netwerk Amsterdam en ben ik contactpersoon.
Op de website krijg je uitleg over een diastase zelftest.